top of page

Te hoge cholesterol? Granaatappels hebben verborgen gezondheidsvoordelen!

Hogercholesterolemie kan leiden tot verschillende pathologieën (diabetes, vaatziekten, enz.). Daardoor is het een volksgezondheidsprobleem geworden. Maar wat kan worden gedaan om het cholesterolgehalte te verlagen?


Hypercholesterolaemie (een abnormaal hoog cholesterolgehalte in het bloed) is een veel voorkomende aandoening in de westerse landen, als gevolg van slechte voedingsgewoonten. Deze aandoening is in eerste instantie zelden schadelijk, maar kan leiden tot andere complicaties zoals: diabetes, erectiestoornissen, perifere vaatziekten, beroerte en coronaire hartziekten. Talrijke studies tonen aan dat granaatappelsap sommige van deze risico's kan helpen omkeren. (1,2)


De slagaders kunnen geblokkeerd zijn
De slagaders kunnen geblokkeerd zijn

Maar wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof, geproduceerd door ons lichaam of door externe factoren. Als hydrofobe verbinding is cholesterol niet oplosbaar in het bloed en is het een essentiële molecule voor het lichaam. In het bloed wordt het getransporteerd door twee soorten lipoproteïnen:


  • High-density lipoproteïnen (of HDL: high-density lipoproteïne) ontladen geoxideerd cholesterol uit de slagaders en extrahepatische weefsels, en brengen het terug naar de lever waar het wordt afgebroken; dit staat bekend als "goed" cholesterol, hoewel het verwijst naar gebruikt cholesterol dat zal worden gerecycleerd.

  • Low-density lipoproteïnen (LDL) vervoeren cholesterol (evenals triglyceriden en in vet oplosbare vitaminen) van de plaatsen van afscheiding naar de lichaamscellen. Deze cellen drukken receptoren uit op hun oppervlak om hun behoefte aan cholesterol (of andere stoffen) aan te geven.

Een "slechte" cholesterolhypothese

Hoge niveaus van LDL zouden leiden tot de afzetting van cholesterol op de slagaderwanden. De LDL-receptoren in de lever en de weefsels zijn inderdaad zeer gevoelig: bij de geringste biochemische verandering van een LDL, als gevolg van oxidatie, glycatie of afbraak in verband met sigarettenrook of andere factoren zoals suiker, worden de lipoproteïnen die het cholesterol dragen niet meer herkend en dus gefagocytiseerd, waarna ze een afzetting vormen. Dit zou "plaques" van vetachtige stoffen vormen die zich zouden ophopen en de slagaders zouden blokkeren, wat het risico van hart- en vaatziekten (hartinfarct) zou kunnen verhogen: dit is atherosclerose ("slecht" cholesterol). Deze hypothese is een vereenvoudiging van de complexe realiteit van lipoproteïnen. LDL is een belemmering voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het rechtstreeks bijdraagt tot de verstopping van de slagaders. Het is een belangrijke risicofactor voor atherosclerose, waardoor de bloedstroom naar de organen wordt vertraagd.


Verstopte slagaders
Verstopte slagaders

Granaatappelsap: een veelbelovende manier om cholesterol te verlagen?

Studies over de effecten van granaatappelsap op lipidenprofielen hebben veelbelovende ontdekkingen gedaan over het vermogen ervan om het cholesterolgehalte te verlagen. Studies bij mensen bevestigen dit voordeel - consumptie van granaatappelsap of -concentraat verminderde het totale en LDL-cholesterolgehalte en daarmee de markers van het cardiovasculaire risico aanzienlijk (15).


Wat kan men doen om atherosclerose te voorkomen?

Om deze ophoping te voorkomen, is het absoluut noodzakelijk om voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten en dus cholesterol te beperken. In plaats daarvan kan een dieet dat rijk is aan fruit en groenten helpen, omdat deze voedingsmiddelen veel oplosbare vezels bevatten. Bij consumptie veranderen oplosbare vezels in de darmen in een dikke gel, die de spijsvertering vertraagt en vet vasthoudt om absorptie ervan te voorkomen.


Plantaardige sterolen en stanolen, die in overvloed voorkomen in noten, zaden en plantaardige oliën, kunnen ook de hoeveelheid cholesterol die het lichaam binnenkomt beperken.


Zoals hierboven uitgelegd, kan granaatappel, die veel polyfenolen en antioxidanten bevat, de oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen compenseren. Recente studies tonen inderdaad aan dat granaatappelsap, geconsumeerd over een periode van 1 tot 3 jaar, de dikte van de plaque in de slagaders vermindert. (1,2)

De werking van granaatappel gaat nog verder in zijn beschermende rol

Prostacycline is een cytoprotectieve vaatverwijderaar en remt sterk de aggregatie van bloedplaatjes en de vorming van klonters. Wanneer menselijke aorta-endotheelcellen werden blootgesteld aan granaatappelsap, steeg hun productie van prostacycline met 61%. Een voordeel dat het risico op arteriële stolling (een belangrijke oorzaak van hartaanvallen en beroertes) aanzienlijk zou moeten verminderen. (16,17) Ook blijkt uit een studie dat granaatappelbloemextracten het metabolisme van overtollige lipiden in de hartspier van diabetische ratten radicaal verbeterden (18).


Cholesterolverwijderende bezem

Een ander vasculair beschermend mechanisme van granaatappelextracten is de remming van de ontstekingsreacties van NF-kappaB in de cellen van het vasculaire endotheel (vaatbekleding). (19) Israëlische onderzoekers ontdekten dat granaatappelsap de NF-kappaB remde die was geactiveerd door verstoringen van de bloedstroom - een stap in de ontwikkeling van inflammatoire atherosclerotische plaque. (20) Van de cholesterolverlagende statines is ook vastgesteld dat zij de inflammatoire NF-kappaB reguleren. Deze geneesmiddelen hebben echter bijwerkingen die velen niet kunnen verdragen. (21,22)


Het is dus mogelijk om over te stappen op meer natuurlijke oplossingen. De problemen van cholesterol en atherosclerose kunnen vaak worden voorkomen door een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Onze voeding is de eerste stap naar een goede hoofdstedelijke vitaliteit!


Probeer ons zuivere biologische Granaline granaatappelsap of ons gloednieuwe product, het biologische Granaline granaatappelconcentraat! Deze granaatappelmelasse bevat ongeveer 30 granaatappels die op een laag vuur worden geperst en gereduceerd om alle antioxidanten en polyfenolen die ze bevatten terug te winnen!


En vergeet niet: "Eet vandaag beter om morgen beter te leven en ouder te worden"!


Opgepast:

De informatie en het advies op de site Granaline-bionutrition.com kunnen in geen geval een consult of diagnose van een arts of gezondheidswerker vervangen, de enigen die uw gezondheidstoestand adequaat kunnen beoordelen.


Wetenschappelijke bibliografie

1. Clin Nutr. 2004 Jun;23(3):423-33. 2. Nutr Rev. 2009 Jan;67(1):49-56.

3. Mol Nutr Food Res. 2009 Mar;53(3):322-31.

4. Tidsskr Nor Laegeforen. 2004 Jun 17;124(12):1643-5.

5. Fitoterapia. 2005 Mar;76(2):181-6.

6. J Nutr. 2001 Aug;131(8):2082-9.

7. Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5):1062-76.

8. Drugs Exp Clin Res. 2002;28(2-3):49-62.

9. J Agric Food Chem. 2006 Mar 8;54(5):1928-35.

10. Atherosclerosis. 2001 Sep;158(1):195-8.

11. Proc Natl Acad Sci USA. 2005 Mar 29;102(13):4896-901.

12. Cardiovasc Res. 2007 Jan 15;73(2):414-23.

13. J Agric Food Chem. 2008 Sep 24;56(18):8704-13.

14. Biofactors. 2009 Jan;35(1):98-104.

15. Nitric Oxide. 2006 Nov;15(3):259-63.

16. J Med Food. 2003;6(4):301-8.

17. J Med Food. 2009 Apr;12(2):334-9.

18. Br J Pharmacol. 2005 Jul;145(6):767-74.

19. Ann NY Acad Sci. 2004 Dec;1030:434-41.

20. FASEB J. 2002 Dec;16(14):1931-3.

21. Cardiology. 2008;110(3):182-90.

22. Pharmacogenet Genomics. 2008 Sep;18(9):803-13.

댓글


bottom of page